Melcsi's page - Zebratorta

Sütemény receptek
Kellékek
Kalácsok
Sós sütemények
Marokkói receptek
Étel receptek
Péksütik, kenyerek
Egyébb receptek
Marokkó képekben
Zene
Fordító
Zebratorta



Gyakran keresgélek a neten újabb recepteket, melyeket még nem ismerek, de finomnak hangzanak és szívesen kipróbálnám őket.
Így találtam rá erre az igen mutatós sütemény receptre. Tulajdonképpen ez egy piskóta tészta, csak az elkészítése miatt nagyon dekoratív lesz a kész sütink.

  • 5 tojás
  • 20 dkg porcukor
  • 38 dkg sima liszt
  • 120 ml víz (én tejjel helyettesítettem)
  • 250 ml olaj
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1-1,5 ek kakaó és egy csipet só
A tojásokat szétválasztjuk és a fehérjéket félre tesszük.
A sárgájákat jól kikeverjük a cukorral, vaníliás cukorral, tejjel és olajjal.



A lisztet összekeverjük a sóval és a sütőporral, majd az előzőleg kikevert tojásos masszához keverjük.



A tojások fehérjét felverjük kemény habbá és óvatosan hozzákeverjük.

Ezután elfelezzük és az egyik feléhez hozzákeverjük a kakaóport.
Én a Lidl-ben vettem egy elég jó minőségű kakaóport, amiből nem kell túl sok, ezért is írtam kb 1-1,5 evőkanálnyit.



Aki nem szereti a hagyományos kakaóport, mert túl tömény, az nyugodtan helyettesítheti Nesquick kakaóval, ebből bátran tehetünk bele többet is. Ettől lágyabb kakaó ízű lesz, olyan tejes kakaó jellegű, mint mondjuk a tejcsoki. Ellenben a hagyományos kakaóval, ami inkább az ét csokihoz hasonlítható.
Igaz, hogy ezt kakaóital készítéshez használjuk, de én gyakran teszek belőle süteményekbe is - például a kókuszgolyóba -, ha nem szeretném, hogy túl tömény kakaós legyen.



Veszünk egy kb 26 cm átmérőjű torta formát, ha nem bevonatos vagy szilikon, akkor előtte természetesen vajjal kikenjük és lisztezzük.
A forma közepére szedünk 2 ek fehér tésztát, majd erre 2 ek kakaós tésztát és ezt addig folytatjuk, míg el nem fogy az összes tészta.
Nem kell elegyengetni vagy kenegetni, csak az evőkanállal mindig egymásra pakoljuk a tésztákat.
Szépen el fog magától terülni a tészta a végén a formában.

 



160-170 C-on kb 30-45 perc alatt készre sütjük.
Ne nyissuk ki a sütő ajtaját menet közben, főleg az elején ne, mert összeeshet a tészta, és ez minden piskóta tésztára igaz. Mikor már elég barna a teteje, akkor már kinyithatjuk, hogy tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e a tészta.
Hagyjuk hűlni egy kicsit, mielőtt kiborítanánk a formából.

 

Miután kihűlt, felvágjuk cikkekre.



   

Mivel ilyen nagyon mutatós ez a süti, eszembe jutott, hogy érdemes lenne kipróbálni más színű "mintával" is.

Mondjuk puncsízű pudingport keverni a fele tésztába - vagy pl meggylét -, amitől remélhetőleg rózsaszín vagy pirosas is lenne, esetleg egy pici piros ételszínezőt hozzáadva, de akkor már mehetne bele egy kis rumaroma vagy rumos-meggy aroma is.
Vagy őrölt pisztáciát keverni a fele tésztába és egy pici zöld ételszínezővel megszínezni...
Csak egy kis fantázia kérdése az egész, és még mutatósabb sütit készíthetünk.



Üdvözöllek
 

 

   Szeretettel üdvözöllek az oldalamon. Érezd jól magad és gyere máskor is.

<
 
Idő és dátum
Hubble képek
Sadie bellydance
Live arab music tv
...
...
...
Cimkék
Statisztika
Kérdés
Értékeld honlapomat
Összes válasz: 5
Üzenőfal
Kereső
Google