Amióta keresgélek marokkói étel és süti recepteket, rátaláltam egy marokkói nő receptes oldalára, ahol nagyon jó receptek vannak, és nem csak marokkói ételeké. Náluk igen elterjedt a "mini pizza", a párom családja is gyakran csinál pl vacsorára.
Az Ő oldalán találtam ezt a receptet és bátran mondhatom, sokkal finomabb az én régóta használt pizza receptemnél, puha és könnyű a tészta, még másnap is.
Mini pizza

A tészta hozzávalói: (kb 12 db)
- 60 dkg sima liszt
- 1 csomag száraz élesztő (7 g)
- 2 ek oliva olaj
- 1 kk só
- 1/2 kk cukor
- kb 4 dl meleg víz
A hozzávalókat ebben a sorrendben dagasztótálba öntjük, vigyázva hogy a só az élesztőtől távolabb kerüljön és alaposan összegyúrjuk. Én kb 15 percig a kenyérsütőgéppel dagasztom be.
Egy nagyobb mély tálat kikenünk oliva olajjal és beletesszük a tésztát, majd a tetejét is lekenjük egy kicsit és letakarva 1 órát kelesztjük.

Amíg kel a tésztánk, elkészítjük a paradicsomszószt vagyis sugo-t, amit nyugodtan felhasználhatunk pl milánói makarónihoz is. Én szeretem ezt a receptet, egyszerű, gyorsan megvan és finom is, amellett tudom, hogy mi van benne és hús nélkül is bátran használhatjuk bármilyen főtt tésztához egy kis sajttal megszórva.
Ezt a receptet is több helyen kutatva állítottam össze a saját ízlésemre igazítva, de használhatunk kész pizza krémet is.
Sugo:
- 2 db 140 g-os sűrített paradicsom konzerv
- 1 finomra vágott vöröshagyma
- 2-3 apróra vágott fokhagyma
- kb 6-8 kk cukor
- só, bors, oregano, bazsalikom, rozmaring, apróra vágott petrezselyemzöld (vagy használhatunk gyros fűszerport is kb 2 kk)
- kb 1-2 dl víz (attól függően, hogy mennyire szeretnénk sűrűre)
Hozzáöntjük a vizet, ami ugyancsak ízlés függő, hogy mennyi is pontosan, általában ránézésre adok hozzá, ha úgy érzem, hogy túl sűrű. kb 5-10 percig főzzük lefedve és kész is, hűtőben lefedve több napig is eláll.
Pizzafeltét:
- mozarella sajt
- apróra vágott virsli vagy más, amit szeretünk
- vékony szeletekre vágott paradicsom
- szeletekre vágott fekete oliva bogyó
- és sok reszelt sajt a tetejére
A töltött lángos receptnél feltettem egy képet a több darabos pogácsa szaggatómról, ebből a legnagyobbat használtam ami 12,5 cm átmérőjű. De használhatunk bármilyen tálat is amivel a megfelelő méretre kitudjuk szaggatni.
Tepsire tesszük a korongokat és 30 percig pihenni hagyjuk. Én nem javaslom a sütőpapír használatát, mert ha sütéskor lecsorog a szósz, ami elég valószínű, akkor elég nehéz lesz leszedni a papírról, ezért inkább használjuk bevonatos tepsit.
Miután letelt a fél óra megkenjük a sugoval és a leírt sorrendben rátesszük a feltétet.
Ki-ki a saját ízlésének megfelelően variálhatja a feltétet akár: főtt kukoricával, konzerv gombával, cukkinival, piros kalifornia paprikával, ananásszal stb. De a fekete olivát ne hagyjuk ki, mert nagyon finom rajta.


200 C-on kb 10-15 perc alatt pirosra sütjük.

