
- 50 dkg sima liszt
- 25 dkg margarin
- 2,5 dkg élesztő
- 2 kk só
- 1 kk cukor
- 2 tojás
- 1 nagy doboz tejföl fele
- 0,5 dl tej
A hozzávalókat alaposan össze dolgozzuk, majd letakarva hűtőbe tesszük 1-2 órára.
Közben elkészítjük a hagymát: 10 dkg vajon megpirítunk 4 nagyobb fej hagymát, amit félbe vágtunk és vékonyra felszeleteltünk.
Kivesszük a tésztát a hűtőből és vékonyra nyújtjuk, majd rákenjük a hagyma 3/4-ét.

A felső harmadot ráhajtjuk a középső harmadra, majd az alsó harmadot ráhajtjuk és rákenjük a maradék hagymát.


Mindét oldalról középig behajtjuk.

Végül ketté hajtjuk.

Letakarva, hűvös helyen 30-60 percet kelesztjük.
Ezután ujjnyi vastagra nyújtjuk és ízlés szerinti méretű pogácsákat szaggatunk ki belőle.
Sütőpapíros tepsire rakjuk őket és 30 percet kelesztjük.


Ha megkelt, lekenjük tojással és 180 C-os sütőben kb 10 percig sütjük. Ez a mennyiség kb 2,5 tepsinyi lesz, természetesen attól függően, hogy mekkora pogácsákat szaggatunk ki. A mennyiséget meglehet duplázni is.

Ezt a receptet Limara blogjában találtam, ő lila hagymával készítette, nekem éppen vöröshagyma volt csak kéznél és az eredeti recept mennyiséget megfelezve készítettem el és tettem fel ide.
Valóban nagyon finom, édeskés ízű pogi lett.
Szerintem érdemes lenne újhagymával vagy fokhagymával is kipróbálni, akár egy kis őrölt fekete borsot hozzáadva.