
Aki már sütött otthon kenyeret, az tudja, hogy nincs finomabb a házilag sütött, friss kenyérnél.
Mi kb 2-3 éve jóformán csak az általam kb hetente 1x sütött kenyeret esszük, és könnyen rá lehet szokni.
Ha nagyobbat sütök mondjuk 1,5-2 kg-t, ami praktikus, amikor nincs sok időnk gyakrabban kenyeret sütni, akkor a kész kenyeret felszoktuk szeletelni és zacskóban kiporciózva a fagyóba tesszük, így ha elfogyott az, amit kint hagytunk, csak kivesszük a fagyóból, hagyjuk magától kiolvadni és már ehetjük is a friss kenyeret. Kiolvadás után pont olyan, mintha frissen sütöttet ennél.
Felteszek pár kenyér receptet is, hogy más is kedvet kapjon hozzá és kipróbálja, megéri a fáradtságot.
- 40 dkg kenyér liszt
- 10 dkg graham liszt
- 10 dkg tk. rozs liszt (ha el akarjuk hagyni, mert nem szeretjük vagy nincs kéznél, akkor helyettesítsük más fajta liszttel vagy 20 dkg grahamot használjunk összesen)
- 2 pohár kefir (én 2x175 g-t használok)
- 2-3 ek olaj (vagy 5 dkg margarin)
- 2 kk só
- 1 kk cukor
- 2,5 dkg élesztő
- pici aszkorbinsav
- 1 ek búza sikér
Ezután szögletesre kinyújtjuk egy kicsit és feltekerjük. Sütőpapírral bélelt kenyérsütő formába vagy másba tesszük (pl. kikent és lisztezett jénai) és bevagdossuk a tetejét, lekenhetjük egy kis vízzel is.

Letakarva újabb 1 óra hosszat kelesztjük.
(Jó, ha tudjuk, hogyha rozs liszttel sütünk, a tésztánk sosem fog annyira feljönni a kelésnél, mint nélküle, és minél többet teszünk bele, annál tömörebb lesz. A rozsliszt helyett választhatunk mást is, pl. tönköly búza lisztet, tk. búza lisztet stb, vagy csak graham és kenyérlisztből készítjük.)

180 C-on kb 1 óra hosszat sütjük.
