
- kb 1 kg friss, szeletelt csiperke gomba
- 1 dl tejföl
- 1 kisebb fej apróra vágott vöröshagyma
- 1 közepes szál durvára reszelt sárgarépa (elhagyható)
- 3-5 ek liszt
- só, őrölt fekete bors, pirospaprika, petrezselyem
- 1 db leveskocka
- 1,5 l víz
- 1 tojás
- liszt és só
Visszatesszük a tűzre és hozzáadjuk a gombát, sózzuk és borsozzuk és letakarva kb 30 percig pároljuk, amíg zsírjára nem sül.

Ezután felöntjük vízzel, hozzáadjuk a leveskockát, még borsot és letakarva kb újabb 15 percig főzzük.

Majd hozzáadjuk a durvára reszelt répát és felforraljuk.


Közben a tojásból és a lisztből nokedli sűrűségű tésztát keverünk a csipetkének. Így egyszerűbb, mintha keményebb tésztából csipkednénk ki a csipetkét.

Beleszaggatjuk a csipetkét a levesbe, mint ahogy a nokedlit szokás és pár perc alatt puhára főzzük a levesben.


Miközben fől a csipetke, a tejfölt a liszttel simára keverjük.

Mikor szép sima hozzákeverünk a levesből pár kanál levet, hogy könnyebben elvegyülhessen a levessel, amikor belekeverjük.


Folytonosan kevergetve a levesbe csorgatjuk a tejfölös lisztet és felforraljuk. Menet közben, ha nem sűrűsödne be eléggé, kevés levet simára keverünk liszttel és hozzáadjuk a leveshez. Ki-ki eldöntheti, mennyire szeretné besűríteni, ennek megfelelő mennyiségű tejfölt és lisztet keverjen a levesbe.

Utoljára még ellenőrizzük, hogy elég sós és borsos-e és hozzáadjuk az aprított petrezselymet. Kb 5 percet forraljuk és kész.