
- kb 10-15 dkg cukor (vagy 1 dl méz)
- 40 dkg sima liszt
- 20 dkg rétes liszt
- 10 dkg margarin
- 1 tojás
- 1-1,5 dl tejföl (vagy tej)
- 1 dl frissen facsart citrom lé
- 2,5 dkg élesztő
- 1/2 kk só
- kandírozott citromhéj (ha nem akarunk beletenni, vagy épp nincs kéznél, akkor csak gyúrjunk a tésztába 1-2 citrom nagyobbra reszelt héját, vagy amit szeretnénk - mazsolát stb)
Ha kézzel gyúrjuk, akkor a szokásos módon, ahogyan a kelt tésztát kell, elkészítjük - felfuttatjuk az élesztőt és az összes hozzávalóval összedolgozzuk, a vége felé gyúrjuk hozzá a kandírozott citromot (vagy narancs is jó).
Ebből az adagból vagy egy nagy (kb 1 kg-os) kalácsot fonunk, vagy 2 kisebbet.
4 felé vesszük a tésztát, kicsit kinyújtjuk, feltekerjük és összesodorjuk, ezután 2-t, vagy mind a 4-t egybe összefonjuk.
Sütőpapíros vagy kikent és lisztezett kenyérsütő formába tesszük és 1 óra hosszat letakarva kelesztjük.
Én nem szeretem simán gáztepsin keleszteni, mert megesik, hogy nagyon elterül kelés közben, így inkább lapos és széles lesz, nem szép magas.

Mikor szépen duplájára kelt, lekenjük tojással és 160-170 C-on kb 45-60 perc alatt szép barnára sütjük.
Finom enyhén savanykás és édeskés kalács.

