Sütemény receptek
Kellékek
Kalácsok
Sós sütemények
Marokkói receptek
Étel receptek
Péksütik, kenyerek
Egyébb receptek
Marokkó képekben
Zene
Fordító
Citromos kalács (kb 1 kg)



  • kb 10-15 dkg cukor (vagy 1 dl méz)
  • 40 dkg sima liszt
  • 20 dkg rétes liszt
  • 10 dkg margarin
  • 1 tojás
  • 1-1,5 dl tejföl (vagy tej)
  • 1 dl frissen facsart citrom lé
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1/2 kk só
  • kandírozott citromhéj (ha nem akarunk beletenni, vagy épp nincs kéznél, akkor csak gyúrjunk a tésztába 1-2 citrom nagyobbra reszelt héját, vagy amit szeretnénk - mazsolát stb)
A hozzávalókat alaposan összegyúrjuk, én dagasztó programmal 20 percet dagasztom és a vége felé adom hozzá a kandírozott citromot, majd hagyom pihenni 30 percet és ismét átdagasztatom a géppel. Közepesen lágy legyen a tészta.
Ha kézzel gyúrjuk, akkor a szokásos módon, ahogyan a kelt tésztát kell, elkészítjük - felfuttatjuk az élesztőt és az összes hozzávalóval összedolgozzuk, a vége felé gyúrjuk hozzá a kandírozott citromot (vagy narancs is jó).
Ebből az adagból vagy egy nagy (kb 1 kg-os) kalácsot fonunk, vagy 2 kisebbet.
4 felé vesszük a tésztát, kicsit kinyújtjuk, feltekerjük és összesodorjuk, ezután 2-t, vagy mind a 4-t egybe összefonjuk.

Sütőpapíros vagy kikent és lisztezett kenyérsütő formába tesszük és 1 óra hosszat letakarva kelesztjük.
Én nem szeretem simán gáztepsin keleszteni, mert megesik, hogy nagyon elterül kelés közben, így inkább lapos és széles lesz, nem szép magas.



Mikor szépen duplájára kelt, lekenjük tojással és 160-170 C-on kb 45-60 perc alatt szép barnára sütjük.
Finom enyhén savanykás és édeskés kalács.

 

Üdvözöllek
 

 

   Szeretettel üdvözöllek az oldalamon. Érezd jól magad és gyere máskor is.

<
 
Idő és dátum
Hubble képek
Sadie bellydance
Live arab music tv
...
...
...
Cimkék
Statisztika
Kérdés
Értékeld honlapomat
Összes válasz: 9
Üzenőfal
Kereső
Google