
Ebből az adagból csinálhatunk 3 kisebb baguette-t is és ízlés szerint variálhatjuk a liszt fajták hozzáadását, ha jobban szeretjük a kevert lisztes kenyeret, természetesen az mindig finomabb.
Az eredeti baguette sima lisztből készül - BL55 - és nincs benne zsiradék - se margarin se olaj - legalábbis én ilyen francia beguette receptet találtam, de nekem az nem jött be első próbálkozásra, nem kelt meg szépen és nem lett ilyen szép laza, könnyű a tésztája. Ezért döntöttem második próbálkozásra a kenyér liszt mellett, mivel a sikér tartalma miatt szép "buborékos", laza és könnyű lesz a tésztája. A graham liszt hozzáadása csak egy hirtelen ötlet volt, de mi szeretjük és én rendszerint graham lisztes kenyeret szoktam sütni is.
Legközelebb megpróbálkozom megint az alap recepttel, mert meglehet, hogy én szúrtam el valamit az elsőnél ezért sima lisztből és zsiradék nélkül, talán víz helyett tejjel fogom kipróbálni. Ha jól sikerül, akkor azt is felteszem.
- 50 dkg kenyér liszt (BL80)
- 10 dkg graham liszt
- 1/2 kk cukor
- 1 csomag száraz élesztő
- 1 kk só
- 2 ek oliva olaj
- kb 4 dl meleg víz
Több helyen kutattam a baguette receptek után, és valahol azt olvastam, hogy a jó baguette titka a több órás kelés, legalább 2-3 óra hossza. Ennek megfelelően én 2 óra hosszat kelesztettem egy oliva olajjal kikent, letakart dagasztó tálban, a tetejét ugyancsak oliva olajjal lekenve, közel háromszorosára kelt meg a tészta.

Mikor megkelt, két részre osztottam a tésztát, sodrófával kerekre nyújtottam egy kicsit, de nem túl nagyra és az alábbi módon formáztam meg:

Felülről lefelé kb a tészta 2/3-ig behajtottam és jól lenyomkodtam.

Ezután lentről ráhajtottam a felső széléig egy kicsit kihagyva, itt is jól lenyomkodtam.

Majd félbe hajtottam és összenyomkodtam körben a széleit.

Mikor ezzel megvagyunk hasra fordítjuk, vagyis alul legyen az összenyomkodott oldala és kb 35 cm-es hengerré sodorjuk, így jól összezárjuk és a kívánt méretűre is formázzuk.
Nekem meggyűlt a bajom legutóbb a sütőpapírral - pedig rendszeresen használom sütiknél is - ugyanis ráragadt az aljára kelés közben és sütés után alig tudtam leszedni. Ezért most egy bevonatos gáztepsire tettem őket sütőpapír nélkül, amit beliszteztem egy kicsit.
Bevagdostam a tetejüket és lekentem oliva olajjal, de használhatunk tejet is a kenéshez.
Betettem a hideg sütőbe és csukott ajtónál újabb 1 órát kelesztettem, szépen megkelt a duplájára.


kb 220-230 C-on mérettől függően 25-35 percig sütjük.
Tettem alá 1-2 dl vizet a sütőbe, azt olvastam ettől lesz ropogós és puha is egyben.

