Sütemény receptek
Kellékek
Kalácsok
Sós sütemények
Marokkói receptek
Étel receptek
Péksütik, kenyerek
Egyébb receptek
Marokkó képekben
Zene
Fordító
Jeges tea házilag

Nagy tea ivó vagyok és szerettem volna a meleg napokon valami teából készült finom hűsítőt inni otthon.
Ezért keresgéltem a neten, hátha találok jeges tea receptet. Találtam is, de az eredeti recept kipróbálása után a saját ízlésemre igazítottam a hozzávalók mennyiségét, mert túl savanyúnak és erősnek találtam.
Minek vegyünk a boltban jeges teát, - bár én még a boltit nem kóstoltam - ha el is tudjuk készíteni otthon rövid idő alatt. Biztos vagyok benne, hogy finomabb, mint a bolti.  • 1-2 közepes citrom
  • 3-5 ek cukor + a végén ízlés szerint édesítő, ha kell
  • 3 kk zöld tea vagy legalább 4 filter zöld tea
  • kb 1,5-2 l víz
Felszeleteljük a citromot és egy kb 1-2 l-es fazékba tesszük, attól függően, hogy mennyit szeretnénk csinálni.Ezután rászórjuk a cukrot a citromszeletekre.
Soknak tűnhet az 5 ek, de ebből 2 l jeges tea lesz, és mivel a citromot megfogjuk főzni, sokkal savanyúbb lesz, mintha csak citromlét tennénk a teába, vagy belefacsarnánk a végén. Valószínűleg még a végén kell hozzáadni cukrot vagy bármilyen édesítőt, kivéve, ha jó savanyún szeretjük.Várunk pár percet, közben kanállal egy picit rányomkodhatjuk a cukrot a citrom szeletekre.
Ráöntjük a vizet, én kb 2 l-t szoktam ehhez a mennyiséghez használni, így nem lesz túl savanyú és a teától túl erős sem.
Ki-ki a saját ízléséhez tudja igazítani 1-2 próbálkozás után, attól függően, hogy mennyi citromot, teát és vizet használ, annyira lesz édes vagy savanyú és erős vagy gyengébb a kész jeges tea. Ne feledjük, hogy lehűtve intenzívebb lesz egy kicsit az íze.Letakarva feltesszük alacsony lángon főni, és lassan felforraljuk.
Mikor felforrt, elzárjuk a gázt és beletesszük a teával töltött teatojást vagy teafiltereket, és letakarva állni hagyjuk annyi időre, amennyire erős teát szeretnénk készíteni. Én kb 10-15 percig hagyom állni, de ha tea filtert használunk, lehet, hogy egy kicsit több idő kell. Filterrel még nem próbáltam.
Nekem van megmaradt tea granulátumom Marokkóból, most még azt használom hozzá.
A tea levelek pici golyókká vannak sodorva, ezért teatojást használok a kifőzéséhez, amit elég nehéz volt beszereznem. Máskülönben a végén ki kellene szűrnöm, mivel az áztatástól kinyílnak a levelek.

Ez a fajta tea sokkal erősebb, mint a tea filter, ezért is írtam legalább 4 filtert ennyi mennyiséghez, de lehet hogy több kell.

   

Miután jól kiázott a teánk, tegyük a mosogatóba az edényt - amibe előzőleg dugót tettünk - és engedjük félig jó hideg vízzel. Így könnyebb kihűteni, mielőtt a hűtőbe tennénk. Miközben hűtjük, kivesszük a teát vagy filtereket és a citromot, és ha savanyúnak találjuk, adunk még hozzá valamilyen édesítőt. Én ilyenkor már csak Süssina-t adok hozzá, kb 8-10 szemet.
Ha jó citromosra szeretnénk, akkor addig hagyjuk benne a citrom szeleteket, amíg ki nem hűlt és üvegbe nem töltjük.
Érdemes meghagyni pár üres 1,5-2 l-es ásványvizes vagy üdítős flakont és ebbe beletölteni és így a hűtőbe tenni.Ahogy az elején említettem az eredeti receptet a saját ízlésemre igazítottam, mert nekem nagyon savanyú és erős volt.
Az elkészítés módját az eredeti recept szerint írtam le.

Itt az eredeti recept 4 adag jeges teához, ha valaki így szeretné kipróbálni:
  • 4 citrom
  • cukor (nem írt mennyiséget, a feltett kép alapján saccolva kb 1-3 ek lehet, amit rászórt a citrom szeletekre)
  • 4 pohár víz
  • 4 zöld tea filter

Üdvözöllek
 

 

   Szeretettel üdvözöllek az oldalamon. Érezd jól magad és gyere máskor is.

<
 
Idő és dátum
Hubble képek
Sadie bellydance
Live arab music tv
...
...
...
Cimkék
Statisztika
Kérdés
Értékeld honlapomat
Összes válasz: 7
Üzenőfal
Kereső
Google