|
Mogyorós és csokis kalács
Hozzávalók a tésztához:
- 40 dkg sima liszt
- 20 dkg rétes liszt
- 8-10 dkg cukor
- 25 dkg puha margarin
- 4 tojás
- kb 1 dl langyos tej
- 1 ek száraz élesztő (kb 1 csomag)
- 1/2 kk só
Töltelék:
- kb 15 dkg darált natúr(sózatlan) mogyoró
- 9 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- kb 1/2 dl tej
- kb 2 dkg margarin
- 1 1/2 tábla tej v. ét csokoládé (én milka tejcsokit használtam és egy réteget raktam, de 2 rétegben vastagabb lesz benne a csoki töltelék)
- vagy 8-10 db mini snickers, bounty, mars vagy hasonló töltött csoki (elég egy rétegben, mert elég vastagok az ilyen mini csokik)
Ebből a tésztából 2 nagyobb kalácsunk lesz, ezért én kettő féle ízesítésűt is csináltam. Először elkészítettem a tésztát: - a lisztet, sót, cukrot és a tejben csomómentesre elkevert száraz élesztőt - fel is lehet egy kicsit futtatni pici cukorral - elkezdtem összedolgozni a kenyérsütőgép dagasztó programjával. Mikor kezd elvegyülni, egyenként hozzáadtam a tojásokat. Mikor ezzel megvagyunk, ugyanígy apránként hozzádolgozzuk a lágy margarint is. Lágy tésztát fogunk kapni, amit letakarva egy lisztezett aljú tálban 1 órát kelesztünk.
Amíg kel a tésztánk, elkészíthetjük a mogyorós tölteléket: - a tejet a cukorral és a margarinnal felforraljuk, ezután hozzáadjuk a darált mogyorót és a vaníliás cukort és 1-2 percig főzzük. Ne legyen túl folyékony, ha mégis így sikerülne, tehetünk bele még mogyorót, vagy én pl 1-2 ek búzadarát tettem bele. Ezt a tölteléket kedvünk szerint variálhatjuk is, pl: fele-fele arányban darált dióval, darált mandulával vagy darált szezám maggal keverve. Hagyjuk kihűlni.
Mikor duplájára kelt a tésztánk, két részre osztjuk. Ha valaki több, kisebb kalácsot szeretne, az értelem szerűen több részre osztja. Egyenként 1-2 cm-re nyújtjuk, megtöltjük majd és az alábbi módon fonjuk. Nemrég találtam erről a fonás technikáról egy videót, ezért szerettem volna kipróbálni. Szerintem elég látványos és szép, de nem nehéz elsajátítani.
Miután kész vagyunk a fonással, óvatosan egy sütőpapíros vagy szilikon sütőlappal fedett nagy gáztepsire tesszük őket. Tetejüket lekenjük felvert tojással vagy tojássárgája és tej keverékével és ismét 1 órát kelni hagyjuk.
Miután megkelt, kb 170-180 C-on kb 30-45 percig szép barnára sütjük, attól függően, mennyire nagy a kalácsunk.
Jó, könnyen kezelhető és finom tészta recept, bátran lehet variálni bármilyen töltelékkel, vagy akár buktaként, briósként is felhasználható.
|
Üdvözöllek |
|
< |
|
|
|