Sütemény receptek
Kellékek
Kalácsok
Sós sütemények
Marokkói receptek
Étel receptek
Péksütik, kenyerek
Egyébb receptek
Marokkó képekben
Zene
Fordító
Msamman - marokkói palacsinta



Ezt a finomságot a "msamman"-t, vagyis marokkói palacsintát - valahol olvastam, hogy így "fordítják(?)" a nevét - a Marokkói látogatásaim alatt ismertem meg. A helyiek az 5-6 órai teázáskor, vagy reggelire, vagy mindkettő alkalmával fogyasztják, nagyon közkedvelt.
A kész msammant ehetjük magában, vagy édesként - mondjuk lekvárral lekenve, és sósként is - mondjuk sajtkrémmel lekenve.
Kint nagyon finom sajtkrémek vannak, bátran mondhatom, hogy jóval finomabbak, mint ami nálunk kaphatóak, legyen az akár dobozos vagy kocka kémsajt.
Na jó, én mindent szeretek, ami ott van, ezért biztosan elfogult is vagyok egy kicsit. De tapasztalatból mondom, hogy jóval finomabbak a gyümölcsök, zöldségek vagy akár a szalámik vagy virslik is, talán mert még nem nyomják tele szójával és vízzel, mint nálunk. Az oliva olajról nem is beszélve!

Na de maradjunk a msammannél, volt szerencsém látni is hogy hogyan készítik.
A barátom nagynénje mutatta meg, hogyan is készül. Az elkészítése egyszerű, nem túl bonyolult elsajátítani.
Eredetileg ők liszt és búzadara keverékével (is) készítik, csakhogy nálunk olyan őrlésű búzadara nem kapható, talán arab élelmiszer boltban igen, de ugye nálunk nincs túl sok ilyen. Az a búzadara, amit ők ehhez használnak, az finomabb őrlésű és sárgás színű.
Többféle képpen is készítik, van töltött fajta is, én az egyszerűbb, töltetlen verziót mutatom most meg.

  • 35 dkg sima liszt
  • 1 kk só
  • 1 1/2-2 dl meleg víz (nem forró, csak meleg)
  • a kenegetéshez: olvasztott margarin és olaj keveréke
A hozzávalókból az olaj-margarin keverék kivételével lágyabb tésztát gyúrunk, legalább kb 20 percig dagasszuk.
Ebből az adagból kb 8-10 db gombócot csinálunk - érdemes egy picit beolajozni a kezünket, úgy könnyebb -, majd egy olajozott tálcára tesszük, a tetejüket picit megkenjük olajjal és kb 20 percet pihenni hagyjuk.



Inkább képekben mutatom, hogyan kell elkészíteni egyenként a msammaneket.
Kezünket az olaj-margarin keverékbe mártva vékonyra lapogatjuk a tésztát, mindig legyen egy pici a kezünkön!



1. Elkezdjük hajtogatni a következő sorrendben...



2.


3.


4.


Mikor megvagyunk a hajtogatással, megfordítjuk és kissé lenyomkodjuk, hogy összetapadjon. Kb 30 percet pihenni hagyjuk. Így fog kinézni a kész tésztánk:

 

Serpenyőt melegítünk a tűzhelyen - nem kell bele semmi! - és mikor elég forró, veszünk egy tésztát, picit beledugjuk a kezünket az olajos keverékbe és egy kicsit kilapogatjuk a hajtogatott tésztánkat, majd a serpenyőbe tesszük és közepes lángon, mindkét oldalán készre sütjük és szalvétára szedjük.
Mindig csak azt lapogatjuk egy kicsit vékonyabbra és nagyobbra, amelyiket éppen sütni fogjuk!



A sütéskor így néz ki:

 

Próbáltam csinálni egy közeli képet, ahol remélem látható, hogy olyan "leveles" jellegű lesz a kész tésztánk a hajtogatásnak köszönhetően.



Sikerült találnom egy videót is az elkészítéséről, ezen látható, hogy mennyire egyszerű elkészíteni.

Itt egy másik videó, ahol a hagyományos módon készítik, ez egy kicsit nehezebb vagy inkább bonyolultabb hajtogatási módja a msammannak.
Üdvözöllek
 

 

   Szeretettel üdvözöllek az oldalamon. Érezd jól magad és gyere máskor is.

<
 
Idő és dátum
Hubble képek
Sadie bellydance
Live arab music tv
...
...
...
Cimkék
Statisztika
Kérdés
Értékeld honlapomat
Összes válasz: 9
Üzenőfal
Kereső
Google