Melcsi's page - Mogyorós és csokis kalács

Sütemény receptek
Kellékek
Kalácsok
Sós sütemények
Marokkói receptek
Étel receptek
Péksütik, kenyerek
Egyébb receptek
Marokkó képekben
Zene
Fordító
Mogyorós és csokis kalács

 

Hozzávalók a tésztához:

  • 40 dkg sima liszt
  • 20 dkg rétes liszt
  • 8-10 dkg cukor
  • 25 dkg puha margarin
  • 4 tojás
  • kb 1 dl langyos tej
  • 1 ek száraz élesztő (kb 1 csomag)
  • 1/2 kk só
Töltelék:

  • kb 15 dkg darált natúr(sózatlan) mogyoró
  • 9 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • kb 1/2 dl tej
  • kb 2 dkg margarin
  • 1 1/2 tábla tej v. ét csokoládé (én milka tejcsokit használtam és egy réteget raktam, de 2 rétegben vastagabb lesz benne a csoki töltelék)
  • vagy 8-10 db mini snickers, bounty, mars vagy hasonló töltött csoki (elég egy rétegben, mert elég vastagok az ilyen mini csokik)
Ebből a tésztából 2 nagyobb kalácsunk lesz, ezért én kettő féle ízesítésűt is csináltam.
Először elkészítettem a tésztát:
- a lisztet, sót, cukrot és a tejben csomómentesre elkevert száraz élesztőt - fel is lehet egy kicsit futtatni pici cukorral - elkezdtem összedolgozni a kenyérsütőgép dagasztó programjával. Mikor kezd elvegyülni, egyenként hozzáadtam a tojásokat. Mikor ezzel megvagyunk, ugyanígy apránként hozzádolgozzuk a lágy margarint is.
Lágy tésztát fogunk kapni, amit letakarva egy lisztezett aljú tálban 1 órát kelesztünk.

Amíg kel a tésztánk, elkészíthetjük a mogyorós tölteléket:
- a tejet a cukorral és a margarinnal felforraljuk, ezután hozzáadjuk a darált mogyorót és a vaníliás cukort és 1-2 percig főzzük. Ne legyen túl folyékony, ha mégis így sikerülne, tehetünk bele még mogyorót, vagy én pl 1-2 ek búzadarát tettem bele. Ezt a tölteléket kedvünk szerint variálhatjuk is, pl: fele-fele arányban darált dióval, darált mandulával vagy darált szezám maggal keverve. Hagyjuk kihűlni.



Mikor duplájára kelt a tésztánk, két részre osztjuk. Ha valaki több, kisebb kalácsot szeretne, az értelem szerűen több részre osztja.
Egyenként 1-2 cm-re nyújtjuk, megtöltjük majd és az alábbi módon fonjuk.
Nemrég találtam erről a fonás technikáról egy videót, ezért szerettem volna kipróbálni. Szerintem elég látványos és szép, de nem nehéz elsajátítani.

   



  

Miután kész vagyunk a fonással, óvatosan egy sütőpapíros vagy szilikon sütőlappal fedett nagy gáztepsire tesszük őket. Tetejüket lekenjük felvert tojással vagy tojássárgája és tej keverékével és ismét 1 órát kelni hagyjuk.

 

Miután megkelt, kb 170-180 C-on kb 30-45 percig szép barnára sütjük, attól függően, mennyire nagy a kalácsunk.

  

Jó, könnyen kezelhető és finom  tészta recept, bátran lehet variálni bármilyen töltelékkel, vagy akár buktaként, briósként is felhasználható.
Üdvözöllek
 

 

   Szeretettel üdvözöllek az oldalamon. Érezd jól magad és gyere máskor is.

<
 
Idő és dátum
Hubble képek
Sadie bellydance
Live arab music tv
...
...
...
Cimkék
Statisztika
Kérdés
Értékeld honlapomat
Összes válasz: 5
Üzenőfal
Kereső
Google