Melcsi's page - Leveles krumplis pogácsa

Sütemény receptek
Kellékek
Kalácsok
Sós sütemények
Marokkói receptek
Étel receptek
Péksütik, kenyerek
Egyébb receptek
Marokkó képekben
Zene
Fordító
Leveles krumplis pogácsa



  • 15 dkg baromfi zsír (kacsa v. liba)
  • 30 dkg sós vízben főtt, áttört langyos krumpli
  • 60 dkg sima liszt
  • 2 tojás sárgája
  • 3 dkg élesztő
  • kb 1-2 dl langyos tej
  • 2-2,5 kk só
  • 1 kk cukor
  • 1-2 ek őrölt fekete bors
  • 1-2 ek morzsolt majoránna
  • olvasztott margarin a hajtogatásnál
Ezt a receptet egy "békebeli" receptes könyvből használom, még a 90´-es években adták ki.

Ebből az adagból legalább 2 nagy gáztepsinyi pogi lesz, persze attól függően, hogy mekkorát készítünk, én nem szeretem a túl aprót.
Egy jó tanács a baromfi zsírral kapcsolatban: ha tehetjük, ne előre kisütött boltban kapható liba vagy kacsazsírt használjunk. Tapasztalatból mondom, az nem valami jó, elég égett az illata és az íze is, biztos, hogy túl van sütve.
Helyette vegyünk kacsa vagy liba testhájat vagy bőrös hájat és süssük ki otthon. Megéri a fáradozást és érezhető a különbség!
Elég könnyen hozzá lehet jutni, pl a Match-ben vagy a Tesco-ban is rendszeresen kapható, persze ügyeljünk arra, hogy minél szebbet válasszunk. Ez főleg a bőrös hájra igaz, de általában nem tokkos, ha mégis, ki lehet szedni ha netán van rajta pár, és az egyik előnye, hogy kisütéskor marad finom töpörtyűnk is.
A test hájat vagy bőrös hájat kisebb darabokra felkockázzuk és lassú tűzön kisütjük, tároló edényben sokáig eláll a hűtőben és főzéshez is nagyom finom, ennyi az egész és igazán finom baromfi zsírt fogunk kapni.

A krumplit apróra vágjuk és sós vízben puhára főzzük, összetörjük, majd hagyjuk kihűlni.
Az élesztőt felfuttatjuk kb 1 dl langyos, cukros tejben, majd alaposan összedolgozzuk a többi hozzávalóval, a margarin kivételével. Lágy tésztát kell kapnunk. Tehetünk bele kb 1 dl tejfölt is a + tej helyett, ha úgy érezzük, nem elég lágy a tésztánk. A tejföl mindig jó hatással van a kelt tésztára, és az elrontott tésztát is rendbe lehet hozni vele. Én gyakran használom felesben a tejjel, ettől csak finomabb lesz.
A fűszereket ízlés szerint tesszük bele, én kb mennyiséget írtam, mert szemre adom hozzá, ahogy a krumplit sem szoktam lemérni, 2-4 közepes krumplit szoktam bele rakni.
Lisztezett kelesztő tálban, letakarva kb 30 percet kelesztjük, ha több az sosem baj.

Ezután az alábbi módon lisztezett deszkán legalább 3x - de lehet 4x is - hajtogatjuk, minden alkalommal olvasztott margarinnal lekenve, kb 20-30 perces pihenőkkel a hajtogatások között. Ügyeljünk arra, hogy a hajtásoknál a lisztet mindig söpörjük le a tésztáról. Az eredeti recept szerint olvasztott zsírral kellene kenegetni, de szerintem könnyebb lesz, ha margarinnal csináljuk. Mindkét variáció finom.

 

 



Az utolsó hajtás után még várunk kb 20 percet, majd ujjnyi vastagra - de sose túl vékonyra, inkább legyen vastagabb, akkor jobban feljön - nyújtva kiszaggatjuk a kívánt méretre.
Sütőpapíros tepsire rakjuk és tojással lekenjük a tetejüket, be is vagdoshatjuk, mint ahogy a töpörtyűs poginál is szokták és megszórhatjuk reszelt sajttal vagy szezám maggal, majd legalább 30 percet kelesztjük, de lehet több is.

 

Mikor szépen feljöttek kb 180 C-on 5-10 perc alatt szép barnára sütjük.
Finom és egyszerű pogi recept, megéri a fáradozást. Én mindig zacskóban lefagyasztok párat a kész pogiból, és mikor megkívánom, csak kiveszem, hagyom magától kiolvadni és pont olyan puha és friss, mintha akkor sütöttem volna.








Üdvözöllek
 

 

   Szeretettel üdvözöllek az oldalamon. Érezd jól magad és gyere máskor is.

<
 
Idő és dátum
Hubble képek
Sadie bellydance
Live arab music tv
...
...
...
Cimkék
Statisztika
Kérdés
Értékeld honlapomat
Összes válasz: 5
Üzenőfal
Kereső
Google