Melcsi's page - Krachel - édes zsömle

Sütemény receptek
Kellékek
Kalácsok
Sós sütemények
Marokkói receptek
Étel receptek
Péksütik, kenyerek
Egyébb receptek
Marokkó képekben
Zene
Fordító
Krachel - azaz édes zsömle



Ez egy Marokkóban közkedvelt péksütemény a Krachel, azaz édes zsömle.
Már említettem, hogy van egy marokkói lány, aki sok helyi receptet feltett már az oldalára, innen vettem ezt is.
Több helyen is utána néztem ennek a receptnek, és nagyjából mindenhol hasonló alap receptet találtam.
Városonként és háztartásonként is eltérhet az elkészítése és ízesítése, de az alap nagyjából ugyanaz.
Olvastam, hogy helyenként ünnepekre és akár lagzi alkalmából is fogyasztják, nemcsak a mindennapokban mondjuk reggelire.
Casablanca-ban meg is kóstoltam a köményes és csokis ízesítésűt, finom édes és igen érdekes a kömény ízével párosítva ez az édes tészta. Leginkább talán a hamburger zsömléhez hasonlítanám az édességét.
Ők előszeretettel használnak köményt sok receptben, akár őrölt akár egész formában.
Hoztam is magammal haza abból, amelyet ebben a süteményben használnak. Remélem nem tévedek, ha azt mondom, hogy ez édes kömény.



A legtöbb helyen azt olvastam, hogy mindig több órás kelési időt javasolnak.
Valamint, hogy ezt a receptet fellehet használni egy másik közkedvelt édes, szárazsüteményhez is, ami a Fekkas.
Ez egy száraz édes sütemény, aminek igen sokféle variációja van. Többféle ízesítést használnak, mint például a mogyoró, dió, mandula, pisztácia, egész kömény, szezámmag vagy kandírozott gyümölcsök. Ramadankor készítik, de egész évben kapható és nagyon finom. Az elkészítési módja abban különbözik, hogy a kész tésztát henger formájában, egészben készre sütik, majd felszeletelik és újra átsütik, szárítják. Így egy száraz és hosszan eltartható süteményt kapunk.
Persze ezt is kifogom próbálni és akkor majd fel is teszem ide, de most maradjunk a krachel-nél.
Ebből az adagból kb 12-16 db buci lesz:

  • 8-10 ek cukor
  • 36 dkg sima liszt
  • 2 tojás sárgája
  • 2 ek olaj
  • 2 ek olvasztott margarin
  • 4 ek meleg víz + 6 ek meleg tej (az össz folyadék mennyisége kb 120 ml lesz)
  • 2 ek pirított szezámmag
  • 1/2 kk só
  • 1 csomag száraz élesztő (7 g)
  • 1/2 kk sütőpor
  • 2 kk ánizs
  • 2 kk egész kömény
Ánizs (őrölt formában kellene hozzáadni, de én nem kaptam őröltet úgyhogy összetörtem)



A hozzávalókat alaposan összedolgozzuk, közepesen kemény tésztát fogunk kapni.
Ezután mandarin nagyságú golyókat formázunk, melyeket alaposan elgörgetünk. Sütőpapíros tepsire helyezzük, egymástól távol és letakarva 2 óra hosszat kelesztjük.

 

Miután jól megkeltek tojássárgájával lekenjük a tetejüket és megszórjuk szezámmaggal, ezt el is hagyhatjuk.
Ha csokit vagy lekvárt teszünk bele, akkor elhagyhatjuk az egész köményt a tésztából és a formázáskor töltjük meg, valamint akkor nem kell megszórni a tetejét szezámmal.



kb 200 C-on 20 perc alatt aranybarnára sütjük és konyharuhával letakarva hagyjuk kihűlni.



Az említett marokkói lány feltett egy videót is az elkészítéséről, itt megnézheted.







Üdvözöllek
 

 

   Szeretettel üdvözöllek az oldalamon. Érezd jól magad és gyere máskor is.

<
 
Idő és dátum
Hubble képek
Sadie bellydance
Live arab music tv
...
...
...
Cimkék
Statisztika
Kérdés
Értékeld honlapomat
Összes válasz: 5
Üzenőfal
Kereső
Google