Melcsi's page - Jeges tea házilag

Sütemény receptek
Kellékek
Kalácsok
Sós sütemények
Marokkói receptek
Étel receptek
Péksütik, kenyerek
Egyébb receptek
Marokkó képekben
Zene
Fordító
Jeges tea házilag

Nagy tea ivó vagyok és szerettem volna a meleg napokon valami teából készült finom hűsítőt inni otthon.
Ezért keresgéltem a neten, hátha találok jeges tea receptet. Találtam is, de az eredeti recept kipróbálása után a saját ízlésemre igazítottam a hozzávalók mennyiségét, mert túl savanyúnak és erősnek találtam.
Minek vegyünk a boltban jeges teát, - bár én még a boltit nem kóstoltam - ha el is tudjuk készíteni otthon rövid idő alatt. Biztos vagyok benne, hogy finomabb, mint a bolti.  • 1-2 közepes citrom
  • 3-5 ek cukor + a végén ízlés szerint édesítő, ha kell
  • 3 kk zöld tea vagy legalább 4 filter zöld tea
  • kb 1,5-2 l víz
Felszeleteljük a citromot és egy kb 1-2 l-es fazékba tesszük, attól függően, hogy mennyit szeretnénk csinálni.Ezután rászórjuk a cukrot a citromszeletekre.
Soknak tűnhet az 5 ek, de ebből 2 l jeges tea lesz, és mivel a citromot megfogjuk főzni, sokkal savanyúbb lesz, mintha csak citromlét tennénk a teába, vagy belefacsarnánk a végén. Valószínűleg még a végén kell hozzáadni cukrot vagy bármilyen édesítőt, kivéve, ha jó savanyún szeretjük.Várunk pár percet, közben kanállal egy picit rányomkodhatjuk a cukrot a citrom szeletekre.
Ráöntjük a vizet, én kb 2 l-t szoktam ehhez a mennyiséghez használni, így nem lesz túl savanyú és a teától túl erős sem.
Ki-ki a saját ízléséhez tudja igazítani 1-2 próbálkozás után, attól függően, hogy mennyi citromot, teát és vizet használ, annyira lesz édes vagy savanyú és erős vagy gyengébb a kész jeges tea. Ne feledjük, hogy lehűtve intenzívebb lesz egy kicsit az íze.Letakarva feltesszük alacsony lángon főni, és lassan felforraljuk.
Mikor felforrt, elzárjuk a gázt és beletesszük a teával töltött teatojást vagy teafiltereket, és letakarva állni hagyjuk annyi időre, amennyire erős teát szeretnénk készíteni. Én kb 10-15 percig hagyom állni, de ha tea filtert használunk, lehet, hogy egy kicsit több idő kell. Filterrel még nem próbáltam.
Nekem van megmaradt tea granulátumom Marokkóból, most még azt használom hozzá.
A tea levelek pici golyókká vannak sodorva, ezért teatojást használok a kifőzéséhez, amit elég nehéz volt beszereznem. Máskülönben a végén ki kellene szűrnöm, mivel az áztatástól kinyílnak a levelek.

Ez a fajta tea sokkal erősebb, mint a tea filter, ezért is írtam legalább 4 filtert ennyi mennyiséghez, de lehet hogy több kell.

   

Miután jól kiázott a teánk, tegyük a mosogatóba az edényt - amibe előzőleg dugót tettünk - és engedjük félig jó hideg vízzel. Így könnyebb kihűteni, mielőtt a hűtőbe tennénk. Miközben hűtjük, kivesszük a teát vagy filtereket és a citromot, és ha savanyúnak találjuk, adunk még hozzá valamilyen édesítőt. Én ilyenkor már csak Süssina-t adok hozzá, kb 8-10 szemet.
Ha jó citromosra szeretnénk, akkor addig hagyjuk benne a citrom szeleteket, amíg ki nem hűlt és üvegbe nem töltjük.
Érdemes meghagyni pár üres 1,5-2 l-es ásványvizes vagy üdítős flakont és ebbe beletölteni és így a hűtőbe tenni.Ahogy az elején említettem az eredeti receptet a saját ízlésemre igazítottam, mert nekem nagyon savanyú és erős volt.
Az elkészítés módját az eredeti recept szerint írtam le.

Itt az eredeti recept 4 adag jeges teához, ha valaki így szeretné kipróbálni:
  • 4 citrom
  • cukor (nem írt mennyiséget, a feltett kép alapján saccolva kb 1-3 ek lehet, amit rászórt a citrom szeletekre)
  • 4 pohár víz
  • 4 zöld tea filter

Üdvözöllek
 

 

   Szeretettel üdvözöllek az oldalamon. Érezd jól magad és gyere máskor is.

<
 
Idő és dátum
Hubble képek
Sadie bellydance
Live arab music tv
...
...
...
Cimkék
Statisztika
Kérdés
Értékeld honlapomat
Összes válasz: 5
Üzenőfal
Kereső
Google