Melcsi's page - Grahammos, rozsos kenyér

Sütemény receptek
Kellékek
Kalácsok
Sós sütemények
Marokkói receptek
Étel receptek
Péksütik, kenyerek
Egyébb receptek
Marokkó képekben
Zene
Fordító
Grahammos, rozsos kenyér



Aki már sütött otthon kenyeret, az tudja, hogy nincs finomabb a házilag sütött, friss kenyérnél.
Mi kb 2-3 éve jóformán csak az általam kb hetente 1x sütött kenyeret esszük, és könnyen rá lehet szokni.
Ha nagyobbat sütök mondjuk 1,5-2 kg-t, ami praktikus, amikor nincs sok időnk gyakrabban kenyeret sütni, akkor a kész kenyeret felszoktuk szeletelni és zacskóban kiporciózva a fagyóba tesszük, így ha elfogyott az, amit kint hagytunk, csak kivesszük a fagyóból, hagyjuk magától kiolvadni és már ehetjük is a friss kenyeret. Kiolvadás után pont olyan, mintha frissen sütöttet ennél.
Felteszek pár kenyér receptet is, hogy más is kedvet kapjon hozzá és kipróbálja, megéri a fáradtságot.


  • 40 dkg kenyér liszt
  • 10 dkg graham liszt
  • 10 dkg tk. rozs liszt (ha el akarjuk hagyni, mert nem szeretjük vagy nincs kéznél, akkor helyettesítsük más fajta liszttel vagy 20 dkg grahamot használjunk összesen)
  • 2 pohár kefir (én 2x175 g-t használok)
  • 2-3 ek olaj (vagy 5 dkg margarin)
  • 2 kk só
  • 1 kk cukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • pici aszkorbinsav
  • 1 ek búza sikér
A hozzávalókat alaposan kidagasztjuk - legjobb erre egy dagasztó gép vagy egy kenyérsütőgép dagasztó-kelesztő programja - , legalább 20 percet, majd 1 óra hosszat letakarva kelni hagyjuk.
Ezután szögletesre kinyújtjuk egy kicsit és feltekerjük. Sütőpapírral bélelt kenyérsütő formába vagy másba tesszük (
pl. kikent és lisztezett jénai) és bevagdossuk a tetejét, lekenhetjük egy kis vízzel is.



Letakarva újabb 1 óra hosszat kelesztjük.
(Jó, ha tudjuk, hogyha rozs liszttel sütünk, a tésztánk sosem fog annyira feljönni a kelésnél, mint nélküle, és minél többet teszünk bele, annál tömörebb lesz. A rozsliszt helyett választhatunk mást is, pl. tönköly búza lisztet, tk. búza lisztet stb, vagy csak graham és kenyérlisztből készítjük.)



180 C-on kb 1 óra hosszat sütjük.



Üdvözöllek
 

 

   Szeretettel üdvözöllek az oldalamon. Érezd jól magad és gyere máskor is.

<
 
Idő és dátum
Hubble képek
Sadie bellydance
Live arab music tv
...
...
...
Cimkék
Statisztika
Kérdés
Értékeld honlapomat
Összes válasz: 5
Üzenőfal
Kereső
Google