Sütemény receptek
Kellékek
Kalácsok
Sós sütemények
Marokkói receptek
Étel receptek
Péksütik, kenyerek
Egyébb receptek
Marokkó képekben
Zene
Fordító
Helyesbítenék a recept nevét illetően...
Gyerekkoromban olyan helyen laktam, ahol sok orosz, ukrán katona család volt a szomszédunk és barátunk is (80'-90' években).
Nagyon jókat sütöttek-főztek, és minden héten volt nagy eszem-iszom náluk. Mivel az én családom nagyon jó kapcsolatban volt velük, ezért mi is ott voltunk ezeken a jó kis "bulikon".
Mikor "kivonultak" én kb 10 éves lehettem, ezért sajnos nem volt eszemben elkérni annak a sok finomságnak a receptjét, amiket rendszeresen ehettünk náluk. De szerencsére, mint utólag kiderült, pár receptet az anyukám végül is elkért, ezek között van ez a "piliminyi" is. Nagyon gyakran készítették ezt az ételt, nem véletlen, igen közkedvelt volt náluk.
 
Valójában ez a recept az olasz ravioli "orosz megfelelője" lehetne, szerintem. Legalábbis külsőre igen hasonló, bár ők nem ilyen formával készítették, és a töltelék ha jól emlékszem marha-disznóhús keveréke lehetett, persze volt többféle variáció is.
Szóval, ha jól tudom piliminyi-nek hívták és ők olvasztott vajban megforgatva és tejföllel nyakon öntve tálalták.
Ha ezzel a névvel tenném fel, valószínűleg senki sem tudná, hogy miről is van szó, ezért döntöttem a ravioli mellett.
Én még a raviolit az eredeti olasz recept alapján nem készítettem el, de ez a recept igen egyszerű és hihetetlenül finom.
Érdemes kipróbálni!


Piliminyi  ( kb 100 db )



  • 6 2dl-es pohár liszt
  • 2x 2/3 pohár víz
  • 2 tojás
  • 2 kk só

A hozzávalókat alaposan összedolgozzuk és kb 30 percet állni hagyjuk.
Ezután vékonyra nyújtjuk és közepes pogácsa szaggatóval köröket szaggatunk ki.
Minden kör közepére teszünk egy kk tölteléket, félbe hajtjuk és a széleit összenyomkodjuk. A félkör két szélét össze fogjuk kört formálva és jól összenyomjuk.
Ebből kb 100 db töltött ravioli lesz, melyet még nyersen le is lehet fagyasztani egymás mellé tálcára téve - így nem fagynak össze és mikor megfagyott lehet porciózni -, később a kívánt mennyiséget elővéve kiolvasztás nélkül ki lehet főzni.
Sós, lobogó vízben kb 8-10 percig főzzük. A kiszedett raviolikat olvasztott vajba forgatjuk és forrón tálaljuk, 1-2 ek tejföllel összekeverve, vagy akár olaszos ízesítésű paradicsom szósszal -súgóval fogyasztjuk.

Töltelék:

  • 500 g darált hús (én pulykából szoktam csinálni)
  • 2 doboz bármilyen vagdalt hús
  • 2 vöröshagyma apróra vágva vagy reszelve
  • 0,5 dl tejszín
  • só és sok őrölt fekete bors
Jól összekeverjük a töltelék hozzávalóit, közepesen sűrű legyen, igény szerint mehet bele picit több tejszín is, de ne legyen folyékony állagú.
A tölteléket ízlés szerint lehet variálni, gombával, sajttal, zöldséggel, a fantáziánkra van bízva éppen mivel töltjük a raviolinkat.

Csinálhatjuk a képen látható formával is, nekem 2 méretben is van, de én a kisebbiket is nagynak találom hozzá. Ezért inkább egy kisebb pogácsa szaggatóval szaggatom ki és kézzel formázom, amit egy raviolit készítő főzőműsorban láttam. Én nem szeretem, ha túl nagy, de ízlése válogatja, ki mekkorát szeretne készíteni.
Legközelebb csinálok képet a formázás lépéseiről is és felteszem ide őket.

 

A tortellinit szokták leginkább így megformázni, utána néztem egy kicsit.
Sikerült találnom róla egy videót, remélem jól látható rajta a formázás módja.
Itt annyi a különbség, hogy a videón kockára vágott tésztát formáznak meg, én egy kicsit nagyobbat és kerek alakút szoktam kiszaggatni pogácsa szaggatóval és ugyanezen a módon formázom meg.
Nem nehéz elsajátítani.

Üdvözöllek
 

 

   Szeretettel üdvözöllek az oldalamon. Érezd jól magad és gyere máskor is.

<
 
Idő és dátum
Hubble képek
Sadie bellydance
Live arab music tv
...
...
...
Cimkék
Statisztika
Kérdés
Értékeld honlapomat
Összes válasz: 9
Üzenőfal
Kereső
Google